SF-FOLKETINGSKANDIDAT: ASYLLEJRE I NORDAFRIKA ER DET VÆSENTLIGSTE BUD PÅ EN LØSNING

Folketingskandidat fra SF Charlotte Vindeløv mener, at asyllejre i Nordafrika kan være det bedste bud på en realistisk løsning på flygtningeproblemerne.

Af: Kresten Andersen

Det skabte røre i den politiske andedam, da Socialdemokratiet i starten af 2018 i partiets integrationsudspil forslog at oprette asyllejre i Nordafrika, hvorfra asylansøgere til Danmark skulle have deres sag behandlet.

Med få måneder til folketingsvalget melder SF-Folketingskandidat Charlotte Vindeløv ud, at oprettelsen af asyllejre i Nordafrika kan blive en nødvendighed.

”Det er det væsentligste bud på løsningen af flygtningeproblemstillingen. Der er ikke kommet mange andre bud, så man må få skabt det, som er bedst muligt” siger Charlotte Vindeløv om oprettelsen af asyllejre.

“Vi vil opkvalificere til en anden type og rang af flygtningelejr, hvor familier kan få lov at leve et liv. Også mere end det man ser på udrejsecentrer i Danmark i dag.” Foto: Sara Hodzic

En langsigtet europæisk løsning

Ifølge Vindeløv er løsningen kun realistisk, såfremt at den bliver udført gennem EU. Netop det kan vise sig at blive en af de største udfordringer. Den europæiske opbakning til projektet, der har været på de europæiske forhandlingsborde af flere omgange, har nemlig ganske lidt opbakning uden for Danmarks grænser.

På trods af, at forslaget blot kan gennemføres på EU-plan og den europæiske støtte ikke er til stede, mener Charlotte Vindeløv dog ikke, at forslaget er et udtryk for symbolpolitik. For hende er første prioritet, at Danmark igen begynder at tage kvoteflygtninge, men forslaget kan være første skridt.

”Vi har en ret stor viden omkring flygtningefeltet i Danmark, og jeg tænker, det handler om at få spredt den viden, så de her lejre bliver så humane som muligt. Men det er et fælles ansvar at spytte penge i den proces” siger Charlotte Vindeløv.

En urealistisk løsning

Forslaget har dog mødt kritik fra en række NGO’er, herunder Dansk Flygtningehjælp, og forskere, blandt andre Ph.D Rikke Hostrup Haugbøll der har forsket i det politiske landskab i Mellemøsten og Nordafrika. Ifølge Rikke Haugbøll er forslaget urealistisk, blandt andet taget de Nordafrikanske landes stabilitet i betragtning.

”De her lande har deres egne problemer, i forhold til arbejdsløshed og en økonomi der er ved at knække, det bliver ikke nemmere, hvis de også skal til at håndtere et stort flygtningesegment.” siger Rikke Haugbøll der har svært ved at se, hvad incitamentet skulle være for de nordafrikanske lande.

Se Charlotte Vindeløv forholde sig til kritikken herunder:

Interviewer er medstuderende Martin Herlevsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *